Forhøjet kolesterol

At gå rundt med et forhøjet kolesterol er en alvorlig sag. Det øger risikoen for at udvikle bl.a. blodpropper og andre hjertekar sygdomme. Den mad vi spiser har stor indflydelse på hvordan vores kolesteroltal kommer til at se ud. Derfor kan du også selv være med til at gøre en forskel for dit helbred.

Kolesteroltallet er påvirket af både vore kost og motionsvaner og forskning har vist, at kolesteroltallet kan reduceres op til 25 % med livsstilsændringer.

Ved forhøjet kolesteroltal handler det i høj grad om at få reduceret mængden af mættet fedt og istedet indtage umættet fedt. Det har større effekt på tallene at spise det rette fedt end at undlade fedt.
Umættet fedt findes i alt fra planteriget: nødder, oliven, avocado, remoulade, mayonnaise og plantefedtstoffer. Palmeolie og kokosolie er de eneste planter, der har et højt indhold af mættet fedt og kan derfor ikke anbefales ved forhøjet kolesterol.

Kostfiberindholdet i kosten har også stor betydning og derfor anbefales fuldkornsprodukter og masser af grønt. Især de grove og mørke grøntsager har en gavnlig virkning.

Hvis kostomlægningen i sig selv ikke er nok, kan suppleres med Rødkløver, som har en statin-lignende effekt.

Behandlingen hos Diætist Iskov er individuel, så vi finder de steder, hvor det giver mening for dig, at gøre en forskel, der kan rykke.

Anbefalede materialer

www.hjerteforeningen.dk

Det har været super godt for mig at få nogen redskaber at arbejde med og vil helt sikkert anbefale det videre. Stor ros og tak til dig.
Din meget pædagogiske og faglige tilgang til Camilla, har virkelig skabt forandring, og hun har tillid til alt, hvad du siger.

Eksempler på emner i vejledningen:

  • Fedtstoftyper – umættet kontra mættet fedt
  • Gode fedtkilder i kosten
  • Kostfibre fra fuldkorn og grønt
  • Grøntsager – typer og effekter
  • Bælgfrugter
  • Tips til madlavningen