Antiinflammatorisk kost og livsstil
Antiinflammatorisk kost handler om at spise mad, der bekæmper eller hæmmer inflammation i kroppen, en inflammation som er involveret i en lang række sygdomme og lidelser. Antiinflammatorisk kost bør ses i en større sammenhæng med en antiinflammatorisk livsstil, hvor det også handler om søvn, stress, kemi, rygning og alkohol.
En del forskning tyder på, at kosten kan have stor indflydelse på mængden af skadelig inflammation i kroppen.
Antiinflammatorisk kost følger langt hen af vejen, de officielle kostråd, men der er lagt en ekstra dimmension på.
Det kan nemt blive meget uoverskueligt, at følge en antiinflammatorisk kost og jeg ser det derfor som min mission at guide på vej og at gøre det mindre besværligt.
Det kan gøres på mange måder og derfor vil jeg anbefale en personlig vejledning, hvor der lægges en personlig plan med afsæt i de problemstillinger, der ønskes løst med den antiinflammatoriske kost og livsstil.
Antiinflammatorisk kost er uden tvivl blevet mere aktuel end nogensinde før. Og hvorfor så det kan man spørge? Først og fremmest fordi vi på mange måder i dag lever et alt for stresset liv, hvor søvn, kost og motion ikke prioriteres i det omfang, som vores krop kræver. Sukker, fastfood og masser af kaffe er en del af dagligdagen for mange.
Hvis først du begynder at interessere dig for, hvad du spiser og hvordan du lever dit liv, kan du opnå markante forbedringer i din krop. Du kan ikke nødvendigvis helbrede sygdom, men du kan bremse sygdommens udvikling og mildne eller fjerne symptomer, og dette betyder ofte mindre medicin, mere bevægelighed og ikke mindst øget livskvalitet!
For at få den optimale effekt, kræver det, at du tænker sundhed ind i din dagligdag i mere bred forstand, så der ikke kun tales om antiinflammatorisk kost, men snarere antiinflammatorisk livsstil. En antiinflammatorisk livsstil indebærer foruden en sund kost, at du undgår tobak, kun drikker lidt alkohol, motionerer dagligt, undgår stress, samt ikke mindst sørger for god og tilstrækkelig nattesøvn.
FAKTA
Inflammation er en betændelseslignende tilstand, der opstår som reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret. Det kan hjælpe os, men det kan også gøre det modsatte. Problemerne kan opstå, hvis graden af inflammation bliver for voldsom og for langvarig. Inflammation er involveret i udviklingen af sygdomme som blandt andet gigt, sukkersyge, åreforkalkning og hjerte-karsygdomme, men forskningen peger i dag i retningen af at mange andre sygdomme også udspringer af for høje inflammationsniveauer.
Det har været super godt for mig at få nogen redskaber at arbejde med og vil helt sikkert anbefale det videre. Stor ros og tak til dig.
Din meget pædagogiske og faglige tilgang til Camilla, har virkelig skabt forandring, og hun har tillid til alt, hvad du siger.
Antiinflammatoriske kostprincipper
• Spis fisk dagligt – gerne 100 gram fed fisk.
• Spis nødder, frø og kerner dagligt 40-80 g
• Boost med ingefær (2-4 g), hvidløg, mynte, gurkemeje (1-2 g),
• Spis så mange grøntsager som muligt, helst i så mange farver som muligt – 800 g dagligt
• Spis kål dagligt – 200 g (udgør 200 ud af de 800 g grønt)
• Spis bær 75-100 g
• Spis kulhydratstrategisk – fuldkorn og groft
• Vælg probiotiske mælkeprodukter f.eks. Kefir, A38, Acido og Cultura
• Spis planteproteiner, lyst kød og begrænset mængde kød fra firbenede dyr
• Undgå at spise for meget sukker i form af fx sodavand, slik, kager og raffineret mel.
• Undgå forarbejdede madvarer, fx kiks, kødpålæg og pålægssalater, med et højt indhold af sukker, nitrit,
emulgatorer og usundt fedt. Begræns ligeledes fastfood såsom burger og pizza.
• Begræns alkohol til et minimum. Særligt i perioder med
øget belastning er det vigtigt at holde mængden nede.
• Evt. Gluten og laktosefrit